Aan groepen 7 en 8 geven we de les "UPCYCLE!"

Dat is een hele speciale les want die duurt de héle dag! Van 9 uur tot half 3 zijn de leerlingen druk bezig op het NME-centrum.
Hoe ziet die les eruit? Hieronder een verslag met foto's.


 

De klas fietst naar het nme-centrum. Daar is er eerst een pauze. Tijdens het eten en drinken van fruit, thee, koffie of sap staat een filmpje op: over zwerfafval. 

De klas krijgt uitleg via een powerpoint: Hoe doe je én gezond én tegelijkrtijd zo duurzaam mogelijk boodschappen? De leerlingen gaan in groepjes van 4 boodschappen doen voor hun lunch. Ze krijgen geld mee en een boodschappentas.
Daarna maken ze zelf de lunch klaar. Ondertussen bekijken en bespreken we kritisch het gehaalde eten. De leerlingen hebben heel gezond inkopen gedaan hoor: van een broodje gezond tot gekookte eitjes en een groene salade komt op tafel. En qua afval zijn ze ook kritisch geweest in de supermarkt: alles is recyclebaar en er is gelet op het niet onnodig mee terug nemen van plastic zakjes.

We bespreken wat nou het duurzaamst is: met de hand afwassen of alles in de vaatwasser stoppen. Tot opluchting van iedereen gaan we voor de vaatwasser!

Daarna gaan we toch écht Upcyclen. In dezelfde groepjes van 4 mogen de leerlingen met álles wat we op het NME-centrum bezitten zélf van afval iets moois maken! En dat kunnen ze!

 

De les begint om 9 uur op de gemeentewerf. De leerlingen zijn precies op tijd, op de fiets samen met de leerkracht en een ouder als extra begeleider.
De klas wordt binnen in de hal ontvangen door mijnheer Veerman (opzichter bij beheer openbare ruimte). Die had de leerlingen gevraagd iets mee te nemen om gescheiden weg te gooien. Dat hebben de leerlingen ook allemaal gedaan. Het meegebrachte afval varieert van een lege plastic fles, een oud mobieltje tot een verdorde echte roos..... Mijnheer Veerman laat zien dat álles gescheiden weggegooid kan worden. Uiteindelijk blijft er alléén maar een cd-tje over: die gaat naar het restafval.

De leerlingen mogen daarna het platform op en krijgen daar meer uitleg. Al het meegenomen afval verdwijnt in de goede bakken. Behalve het mobieltje. Die neemt de leerling weer mee naar huis, want mijnheer Veerman heeft verteld dat er goud in zit!
Tenslotte mogen de leerlingen ook de bunker in. Daar worden alle giftige stoffen opgeslagen. En wisten ze de alle wagens van de reiniging rijden op bio-diesel, dus eigenlijk op ingezameld frituurvet?!

We vissen hier en daar nog wat uit een afval-container: Dit kunnen we allemaal gebruiken om te upcyclen vanmiddag!

Dit is de tentoonstelling van de les van 2022

U kunt hieronder klikken naar de tentoonstelling van de les van 2021

IMG_17411.JPG IMG_17501.JPG IMG_17471.JPG IMG_17511.JPG IMG_17461.JPG IMG_17451.JPG
IMG_1135.JPG IMG_1139.JPG IMG_1142.JPG IMG_1138.JPG IMG_1145.JPG IMG-20211124-WA0001