Heb je nog nooit van een wormenhotel gehoord?

Een wormenhotel is een afgesloten stapel bakken waarin je eigen GFT afval kunt weggooien. In de bak wonen tijgerwormen (niet te verwarren met regenwormen) die smullen van je restjes en deze omzetten in compost en wormenthee.

 

Helemaal onderaan de wormentoren zit een kraantje. Hieruit haal je zogenaamde wormenthee. Dit is het sap dat vrijkomt bij het composteerproces. Als je dit sap heel goed verdunt met (regen)water kun je het gebruiken om je kamerplanten mee te bemesten. Je planten gaan er beter van groeien! De verhouding is 1 deel Wormenthee op 10 delen water.

Een win-win-win oplossing dus! Gratis goede biologische compost, kamerplantenvoedsel en minder GFT om weg te gooien.
Een wormenhotel is groot genoeg voor een 2-4 persoonshuishouden. Je begint met 3 bakken en die kun je uitbreiden tot wel 8 verdiepingen. Omdat het geheel reukloos is en vrij compact, een wormenhotel meet ongeveer 40 bij 40 cm, past hij dus ook prima op het balkon. Wél moet het wormenhotel in de schaduw staan.
Op vakantie? De wormen kunnen prima 3 weken voort zonder bijvoeren.

Voor je kinderen is het fantastisch en leerzaam om afval te zien veranderen in compost en wormenthee!

Zo'n wormenhotel kun je kopen. De tijgerwormen bestel je erbij.

Op NME-centrum "De Hooizolder" in Sliedrecht hebben we een wormenhotel staan. Niet gekocht, maar zelf gemaakt. Dat kan ook en is veel goedkoper.

Kom eens langs om te kijken bij onze nieuwe huisdieren, de tijgerwormen. We geven je graag informatie over de werking en het gebruik van een wormenhotel en we hebben ook een werkbeschrijving klaarliggen zodat je zelf je eigen wormenhotel kunt maken.

Wil je wormenthee proberen als kamerplantenvoedsel? Dat kan. Op dit moment kun je een potje wormenthee ophalen op het NME-centrum.

Deze krioelende beestjes lusten daar namelijk wel pap van en smullen van overgebleven groente- en fruitresten. Maar ook de koffiefilter met koffiedrab, wc-rolletjes en stukjes krant vinden ze lekker! De wormenpoep die zij vervolgens produceren is vruchtbare compost die kan worden gebruikt om de bodem van jouw (moes)tuin te verrijken. Deze wormenpoep is vele malen voedzamer dan reguliere compost. Een mooie circulaire oplossing dus voor het hergebruik van ons gft-afval.

De bedoeling is dat je GFT afval in de bovenste laag van de wormenbak gooit. Vervolgens gaan de tijgerwormen dit opeten. Hun poep kun je gebruiken als compost. Deze wormencompost is een wondermiddeltje voor je planten in de tuin en in huis.