Nieuwe naam voor onze tuin! Er gebeurt zo veel meer in onze tuin! We veranderen de duurzaamheidstuin  in: Zintuigen-tuin!

Waarom een zintuigen-tuin?
We leunen steeds meer op ons verstand en verwaarlozen onze zintuigen. Jammer, want onze zintuiglijke ervaringen in de natuur zijn goed voor lichaam en geest! Ga daarom af en toe naar buiten om je zintuigen wakker te schudden. Naar het bos als het kan en anders de tuin in, het balkon op en neem de natuur om je heen zoveel mogelijk in je op. Stress-verlagend!

 1. ZIEN: Kijk eens heel goed naar het gebladerte om je heen. Als je maar lang genoeg tuurt, ontdek je vanzelf dat er allerlei tinten groen zijn te bekennen. Wij mensen voelen ons van nature het best in een omgeving met veel schakeringen groen
  In de zintuigen-tuin is daarnaast nog zóveel te zien: van bijen- en insectenvriendelijke planten, een wand met vogelhuisjes, de imkerij natuurlijk en kijk ook eens in ons kasje. En heb je onze gigantische bananenplant al zien staan? Ieder jaar komen er  zelfs banaantjes in!

   
 2. RUIKEN: Vanwege alle kunstmatige geurstoffen waarmee we in ons huidige leven worden overspoeld, is onze neus ver verwijderd geraakt van de natuur. In de zintuigen-tuin wonen insecten die afkomen op de planten die er staan; die er mooi uit zien, maar die ook lekker ruiken! Ruik eens aan een mooie bloem in onze tuin. Maar....pluk hem niet af, want de bijtjes vinden hem ook lekker!
   
 3. PROEVEN: We weten minder goed hoe natuurlijk, ongerept voedsel smaakt. Ons huidige voedsel wordt steeds zoeter gemaakt en bevat steeds minder van de bitterstoffen die in de natuur juist in allerlei variaties te vinden zijn. En waar komt al dat voedsel vandaan? In de zintuigen-tuin groeien appeltjes, bramen, vijgen, maar ook oost-indische kers en misschien mag je wel een keertje onze eigen honing proeven.....En speciaal voor educatieve doeleinden hebben we een grote pizza-oven waar we hele lekkere pizza's in kunnen bakken. 
   
 4. VOELEN: doen we met een groot aantal zintuigcellen. Alleen al in de huid zitten er 600 miljoen en daarnaast zitten ze ook nog in de spieren, pezen en gewrichten. Al die zintuigcellen staan rechtstreeks in verbinding met ons brein.Het aanraken van natuurlijke oppervlakken helpt gestreste hersenen weer in een rustige flow te komen, omdat ze van oudsher veilig en vertrouwd voor ons voelen. Loop in de zintuigen-tuin over het blote voeten-pad! Parkeer je schoenen en sta steeds even stil: Hoe voelt de grond waar je nu op staat?
   
 5. HOREN: Houd je handen als kommetjes achter je oren, dan hoor je veel meer, zelfs de zacht zingende vogels die zich op grote afstand bevinden of een zoemende hommel. Je kunt je oren ook een handje helpen met je ogen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat onze oren zich spitsen naar wat onze ogen zien. Richt je blik op bijvoorbeeld de bladeren die ritselen in de wind. Al dit soort subtiele geluiden brengen je intenser in contact met de natuur en je ervaart minder stress.. Dus: ga in de Zintuigen-tuin lekker op een bank zitten en doe je ogen dicht. Wat hoor je? Auto's, mensen, bijtjes, de wind en zelfs...........een koe!

De zintuigentuin zijn we aan het ontwikkelen volgens het VHG-principe: "De levende tuin". De levende tuin is een concept dat ontwikkeld is gebaseerd op 5 aanwezige aandachtspunten die in iedere tuin een bijdrage kunnen leveren aan 

een duurzame omgeving en een duurzaam klimaat:

1. bevorderen van biodiversiteit
2. energie: planten zorgen voor afkoeling
3. water: waterbuffer, voor beestjes en afkoeling
4. eten: eetbare planten voor dieren én lekker voor mensen
5. leven: genieten; er kan gerelaxed en/of gespeeld worden 

 

Voor meer informatie over het concept "De levende tuin" gaat u naar: www.delevendetuin.nl

In de tuin van NME-centrum "De Hooizolder" zijn ook te vinden:

De imkerij
Een groen dak

Een compostbak
Een wormenhotel
Een insectenhotel
Nestkastjes en een egelverblijf
Een afwater-element(komt nog)
Het afkoppelen van de regenpijp naar een regenton (komt ook nog)
Bijen/vlinders/insectenvriendelijke bloemen en planten
Fruitboompjes en heesters
Ons kasje
Een pizza-oven
Het insecten-hotel

Van nestkastjes, insecten- en vlinderhoutels, het wormenhotel en van het egelhuisje zijn werkbeschrijvingen beschikbaar zodat u ze zelf kunt maken.
Als u informatie wilt over één van de bovenstaande onderwerpen dan geven wij die graag! Loop even binnen in de imkerij of bij het NME-centrum.

En natuurlijk is er ook in onze tuin de mogelijkheid er even rond te slenteren, te kijken en lekker te zitten!

Kom gerust langs, de tuin is bijna af!